Älä itke Argentiina!

Mitä me suomalaiset tiedämme Argentiinasta? Maan jalkapallomaajoukkue pärjää aina hyvin lajin MM-kisoissa, sieltä tulee paljon hyviä jalkapalloilijoita ja…. Tähän se tietoutemme tuosta Etelä-Amerikan maasta sitten loppuukin.

Suomalaisten koululaisten menestys kansainvälisessä vertailussa on huippuluokkaa. Joillakin vertailulistoilla Etelä-Korea ja Kiinasta Shanghai meni ohitse, mutta noissa paikoissa opetusmenetelmät saattavat olla hieman arveluttavia. Etelä-Koreassakin koulupäivät venyvät useita tunteja pitemmiksi kuin meillä täällä pienessä Suomessa. Oman kokemukseni pohjalta tietoutemme maantietoudessa on myös hyvä, verrattuna esimerkiksi muuhun Eurooppan ja maailmaan. Kaikki suomalaiset siis todennäköisesti tietävät missä Argentiina sijaitsee, mutta kai maassa muutakin tehdään kuin pelataan jalkapalloa? No, varmasti tehdään, mutta tässä kirjoituksessa keskitytään vain tuohon urheilulajiin, joka on Etelä-Amerikassa ”elämää suurempikin” asia.

Ne jotkat pitävät esimerkiksi teatterista, kirjallisuudesta tai jostakin muusta kulttuurin alasta saattavat ajatella, että jalkapallo on vain tyhmien miesten turha urheilulaji. Ketä kiinnostaa se, että 22 miestä juoksee pallon perässä. Näille voin kertoa, että nykyään omaan jalkapallon seuraamiseeni kuuluu pelien katsominen, mutta yli 90 prosenttia kuluu kuitenkin jalkapallon ympärillä tapahtuvien ilmiöden seuraamiseen. Olen huomannut, että on mielenkiintoista seurata mitä kulisseissa tapahtuu. Minkä seurausta tappiot ja voitot ovat.

Näitä ilmiöitä ovat mm. argentiinalainen jalkapalloilija Messi ja Argentiinan jalkapallomaajoukkue, jota Messi edustaa vaihtelevalla menestyksellä. Yhtälailla aiheenani voisi olla joku toiden jalkapalloilija tai joukkue. On siis pelkkää sattumaa, että Messi on aiheenani jälleen. Syy tähän on se, että Argentiina pelasi eilisessä MM-karsintaottelussaan tasapelin Boliviaa vastaan. Tämä tekee joukkueen taipaleesta Brasilian 2014 MM-kisoihin erittäin haastavan. Eihän sitä kenellekään tai millekään pahaa toivo, mutta minulle, joka seuraa argentiinalaista jalkapallolehdistöä, kirjoittelu on paljon mielenkiintoisempaa tappioiden jälkeen.

Olisi nimittäin valtava katastrofi, jos Argentiina ei olisi mukana Brasilian MM-kisoissa 2014. Ensinnäkin sen tähden, että brasilialaiset pääsisivät ilkkumaan tällä aiheella pitkään. Suomella ja Ruotsilla on aina ollut urheilussa ”viha-/rakkaussuhde”, mutta se ei ole mitään verrattuna noiden kahden eteläamerikkalaisen maa väliseen suhteeseen. Esimerkiksi, kun Brasilia putosi jatkosta vuoden 2010-kisoissa, juhlittiin sitä Argentiinassa valtavasti. Brasilian osallistuminen järjestäjämaana vuoden 2014-kisoihin on automaattista, mutta Argentiinan täytyy ansaita paikkansa karsintojen kautta. Brasiliassa juhlittaisiin jo ennen kisoja, jos Argentiina karsiutuisi.

Joukkue aloitti karsinna kotonaan voittamalla Chilen selvästi 4-1 ja joukkue saikin kiitosta peliesityksestään. Jopa Messi onnistui maalinteossa, mikä on kumma kyllä perin harvinaista hänelle maajoukkuepeleissä. Seuraavassa pelissä Venezuelassa kotijoukkue onnistui kerran maalinteossa, mutta Argentiinan tähtimiehistö ei kertaakaan. Viime yönä suomen aikaa joukkue pelasi tasan Bolivian kanssa, 1-1. Bolivia ei aiemmin Argentiinassa pelaamissaan peleissä ole yltänyt edes tasapeliin.

Tähtimiehistöstä voidaan puhua, koska joukkueessa pelaa mm. sellaisia huippujalkapalloilijoita kuin: Di Maria (Real Madrid), Messi (Fc Barcelona), Higuaín (Real Madrid), Mascherano (Fc Barcelona), Kun Agüero (Man City) ja J. Pastore (Paris Saint Gerain). Vaikka pelaajakaarti muodostuu näinkin nimekkäistä pelaajista, ovat karsinnat alkaneet erittäin vaatimattomasti.

Suurissa jalkapallomaissa, kuten Argentiinasssa, asetetaan pelaajille valtavat menestymispaineet. Erityisesti Messi on saanut kokea tämän viimeisten vuosien aikana. Hän tekee maaleja ”liukuhihnalta” seurajoukkueessaan Fc Barcelonassa, mutta maajoukkueessa onnistumisia tulee harvakseltaan. Tappioista kannattajien vihat niskaan saakin yleensä Messi, vaikka eihän yksin voi kaikkia pelejä ratkaista. Häntä kritisoidaan surutta ja argentiinalaisten kannattajien mielestä häntä kiinnostaakin pelata hyvin vain eurooppalaisessa seurajoukkueessaan. Heidän pitäisi muistaa, että kun Messi perheineen tarvitsi apua, niin kotimaasta sitä ei herunut, mutta katalonian pääkaupungista, Barcelonasta, kyllä. Ilman tätä apua tästä pienestä suuresta miehestä ei todennäköisesti olisi tullut maailman tämän hetken yhtä parhaista jalkapalloilijaa. En ota tässä kantaa onko hän paras vai ei. Äänestyksen kautta kyllä, mutta muitakin mielipiteitä on.

”Kuka meidät nyt vetää pois tästä sotkusta?” oli iso otsikko argentiinalaisen jalkapallolehti Óle:n verkkosivuilla. Näyttääkin siltä, että maassa on lopultakin tajuttu, että Messi yksin ei pysty siihen. Eilisessä pelissä hän epäonnistui käsittämättömän selvistä maalipaikoista ja lehden mukaan hän tekeekin ”silmät kiinni” maaleja Barcassa vastaavista paikoista.

Todennäköistä on kuitenkin, että eivät nämä ”nimimiehet” karsiudu MM-kisoista, sillä Etelä-Amerikan lohkon yhdeksästä maasta pääsee suoraan jatkoon neljä ja viideskin pääsee vielä karsimaan pääsystä. Karsiutuminen viime kisoihin oli kuitenkin varsin lähellä, mutta joukkueen pelasti 1-0 voitto Uruguayssa, kun joukkueen ainoa oljenkorsi päästä Etelä-Afrikan kisoihin oli välttää tappiot viimeisissä karsintapeleissä. Tärkeä oli myös voitto Perusta toiseksi viimeisessä pelissä, joka pelattiin huonoissa olosuhteissa. Martin Palermo teki Argentiina voittomaalin tuomarin antamalla lisäajalla jolloin satoi kaatamalla. Tuolloin lehdistössä oli mm. otsikko, ”Jopa taivas itki, kun Argentiina voitti”. Nähtäväksi jää, että itkeekö Argentiina, kun karsintapelit vuoden 2014 MM-kisoihin päättyvät.

Jätä kommentti